Valitse sivu

WIURILAN AUKIOLOAJAT | Wiurila on avoinna ryhmille tilauksesta

HISTORIA & PERINTÖ

Wiurilan kartanolla on pitkä ja ainutlaatuinen historia.

Wiurilan kartanosta löytyy ensimmäinen dokumentoitu maininta jo 1400-luvulta. Silloin Magnus Johansson till Wiorela omisti kartanon. Wiurila on ollut Armfeltin suvun omistuksessa vuodesta 1787 alkaen ja on yhä tänä päivänä. Kartanon nykyinen omistaja on Anne-Marie Aminoff.

Armfeltin suku toivottaa sinut tervetulleeksi vierailulle tälle yksityisomistuksessa olevalle tilalle.

Wiurilasta nykyään löytyvät kaupalliset palvelut auttavat rahoittamaan Wiurilan historian ja esineistön säilyttämistä, jotta voimme nauttia niistä tulevaisuudessakin!

ARKKITEHTUURI

Wiurilan ainutlaatuinen arkkitehtuuri on kahden arvostetun arkkitehdin käsialaa. August Philip Armfelt palkkasi Suomen ensimmäisen kansallisarkkitehdin, italialaisen Carlos Bassin suunnittelemaan Wiurilan uuden päärakennuksen. Tämä uusklassinen rakennus valmistui vuonna 1811.

Myöhemmin Augustin poika Magnus Reinhold palkkasi Carl Ludvig Engelin suunnittelemaan kartanon talousrakennusten julkisivun. Saksalainen C. L. Engel on empiretyylistään tunnettu arkkitehti, joka on suunnitellut esimerkiksi Helsingin tuomiokirkon ja Helsingin yliopiston päärakennuksen.

Wiurilan talousrakennusten ylväästä pylväiköstä on kiittäminen Magnusta, jonka mielestä Engelin alunperin suunnittelemat kapeammat pylväät eivät olleet tarpeeksi näyttävät. Rakennukset valmistuivat 1835-45.

HEVOSVAUNU- JA KOTIMUSEO

Tule katsomaan, miltä entisaikojen Armfeltien elämä näytti!

Wiurilassa on ainutlaatuinen yksityinen hevosvaunukokoelma, joka sijaitsee Juhlasalin ja Bistron yläkerrassa. Museon on luonut Anne-Marie Aminoff, joka vastaa edelleen museon toiminnasta.

Museon lukuisat vaunut ovat peräisin eri aikakausilta, ja suurin osa niistä on säilynyt Armfeltin suvun hoivissa. Kotimuseossa puolestaan on näytillä huonekaluja ja esineistöä kartanosta. Niiden kautta pääset eläytymään kartanon arkeen sukupolvien taakse. Vuonna 2018 kokoelmaan lisättiin ruokasali katettuine pöytineen.

Museo on avoinna yleisölle kesäaikaan Wiurilan aukioloaukoina.

Lippuja omatoimiselle tutustumiskäynnille myydään Bistrossa.

Ryhmävierailujen osalta pyydämme olemaan yhteydessä meihin +358 400 121 900 | info[at]wiurila.fi.

ARMFELTIN SUVUN HISTORIA

Armfeltien esi-isistä löytyy paroneja, kreivejä ja tunnettuja sotilashenkilöitä, joilla useilla oli vaikutusvaltaisia suhteita yhteiskunnan huipulle. Osa oli myös varsin yrittäjähenkisiä, luoden Wiurilaan monenlaista liiketoimintaa.

Wiurilan Juhlasalissa tapaat Armfeltien esi-isät – muotokuvia löytyy aina vuodelle 1787 asti.

Tutustu kolmen eri sukupolven ja aikakauden Armfeltien tarinaan.

KREIVI AUGUST ARMFELT

RATKAISUKESKEINEN YRITTÄJÄ

Kreivi August Magnus Gustav Armfelt [1826 – 1894] otti Wiurilan haltuunsa 18-vuotiaana ja peri sen itselleen 31-vuotiaana. Sanotaan, ettei Wiurilan omistajana oleminen ollut hänen elämänsä suurin intohimo. Mutta saatuaan vastuun hän laittoi kaiken tarmonsa ja intohimonsa siihen.

August oli mies, joka katsoi tulevaisuuteen. Hän toi Wiurilaan uusia yrityksiä ja vaurautta. Hän osti lisää maata ja maanviljelyksestä tuli sen ajan kartanon pääelinkeino. August myös perusti Wiurilaan tislaamon, panimon, meijerin ja meijerikoulun. Sen lisäksi hän pisti pystyyn lasi- ja tiilitehtaan – ja osa Wiurilan rakennuksista onkin rakennettu omista tiilistä. Monia Wiurilassa tuotettuja tavaroita vietiin Eurooppaan Wiurilan omissa laivoissa.

Wiurila oli menestyksensä huipulla kreivi Augustin aikaan. Hänen yrittäjähenkinen asenteensa sai Wiurilan kukoistamaan. Wiurilassa toimitaan vielä tänäkin päivänä Augustin innoittamana.

KREIVITÄR ”VAVA” ARMFELT

LOISTOKAS KANSAINVÄLINEN ELÄMÄ

Kreivitär Adelaide Gustava Aspasia Armfelt [1801 – 1881], joka tunnetaan nimellä Vava, tuli Wiurilaan mentyään naimisiin serkkunsa kreivi Magnus Reinhold Armfeltin kanssa. He eivät olleet ainoastaan serkkuja, vaan Vava oli myös miehensä sedän avioton lapsi. Hänen äidillään, Prinsessa Wilhelminellä, Sagan herttuattarella, oli suhde Gustav Mauritz Armefeltin kanssa.

Kun Vava meni naimisiin serkkunsa Magnuksen kanssa, saatiin Wiurilaan kansainvälisiä ja kulttuurisia vaikutteita. Hän toi myös rahaa. Hänen äitinsä antoi hänelle suuren summan, jonka hän laittoi Wiurilan sisustamiseen. Listalla olivat uudet tapetit ja maalit, uunit, sekä parveke – hän tilasi myös Empire-tyyliset punaista silkkiä olevat huonekalut. Sisustus oli sen ajan mittapuussa vaikuttava. Vava toi Wiurilaan väriä, elämää ja kulttuuria. Hänen aikanaan Wiurila oli todella loistelias kartano.

Vava Armfelt jätti jälkeensä loistokkaan elämäntavan Wiurilaan. Hänen positiivinen asenteensa ja elämänilonsa näkyi taiteessa ja kulttuurissa, mikä on nähtävissä Wiurilassa vielä tänäkin päivänä.

EVERSTI VON ESSEN

MANNERHEIM-RISTIN RITARI NUMERO 30

Eversti Hans-Olof von Essen [1900 – 1973] on tunnettu sotilaallinen hahmo ja Armfeltin perillisiä. Hänen äitinsä Saga syntyi Wiurilassa ja oli yksi August Armfeltin monista tyttäristä. Hans-Olofilla oli värikäs ja moninainen sotilasura palvellessaan Uudenmaan rakuunarykmentissä sekä sotilasasiamiehenä mm. Varsovassa, Prahassa, Bukarestissa ja Ruotsissa. Hän komensi talvisodassa jalkaväkirykmentti 26:ta ja jatkosodassa Uudenmaan rakuunarykmenttiä.

Hans-Olof oli eversti ja hänelle myönnettiin Mannerheim-ristin ritari numero 30 esimerkillisestä työstään rintamalla. Hän oli myös innokas kenttäratsastaja ja edusti Suomea vuoden 1928 kesäolympialaisissa Amsterdamissa.

AUKIOLOAJAT

Wiurila on avoinna ryhmille tilauksesta

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ

+358 400 121 900

info[at]wiurila.fi

 

MISTÄ LÖYDÄT MEIDÄT

Viurilantie 126,

24910 Halikko, Finland

 

 

TAPAHTUMIA 2019

11.5 - Varjosta Valoon - konsertti kahdelle pianolle
12.5 - Äitenpäivälounas juhlasalissa
11.5-9.6 - Wiurilan kesä näyttely I
14.6-25.8 Wiurilan kesä näyttely II
11.7 - Kulttuuritorstai Wiurilassa: opastettuja kierroksia ja kakkukahvit juhlasalissa
27.7 - Domenico & Folke klassinen konsertti
23.8 - Elokuvailta: Leif Wager retroperspektiivi
25.8 - Vaunuhistoriallisen seuran perinneajot (Peruttu)
30.8-1.9 - Valjakkoajo-SM
23.11 - Joulumyyjäiset
29.11 - Salon Kamarikuoron joulukonsertti
17-20.12 Joulupöytä juhlasalissa

 

info@wiurila.fi |  © 2019 by Bullerobong Oy Ab