ETSI LUONTOYHTEYTTÄ

TUTKI & LÖYDÄ

Wiurilaa ympäröi monimuotoinen puistoympäristö, mikä tekee siitä ihanteellisen paikan luonnon tutkimiselle ja luontoyhteyden etsimiselle. Korkeilla puilla on kerrottavanaan monta tarinaa, jotka ne kuiskaavat vienossa merituulessa. Viurilanlahti on merkittävä lintulahti, ja sen rannoilla liikkuu myös paljon muita pieneläimiä kuten kettuja, oravia ja valkohäntäpeuroja.

Wiurilassa voi kokea monia luontoelämyksiä. Osallistu kartanon puistokävelylle tai paranna hyvinvointiasi ja kestävyyttäsi CrossNature-ulkotreeneissä. Voit myös tutustua ympäristöön itse – Wiurilassa on oma geokätkösarja löydettävänä!

Wiurila on Green Care Finland ry:n jäsen ja on mukana Vihreää voimaa – hyvinvointia ja kestävää liiketoimintaa luonnosta-hankkeessa. Hankkeen tavoiteena on kehittää luontolähtöisiä palveluja ja aktiviteetteja matkailijoille.

MONIMUOTOINEN PUISTOYMPÄRISTÖ

Wiurilan puiston katon muodostavat suuret erisävyistä vihreää hohtavat latvukset, puiston lattian vihreä ruohomatto, keväällä kukkameri. Seiniä ei ole lainkaan, vaan puiston läpi pyyhkäisee usein kovin raikas tuuli. Tuuli, joka saa lehdet tanssimaan, välillä putoaa sade, joka saa ne laulamaan. Sade, joka jättää syväuurteisen kaarnan koloihin kosteutta sammalen kasvualustaa ravitsemaan. Valo siivilöityy vienosti lehtien lomasta.

Wiurilan puusto on Suomen olosuhteissa erittäin vanhaa, mistä kertovat korkeat ja etenkin paksut puunrungot ja niiden rosoinen kaarna. Gustav Mauritz Armfelt vieraili 1800-luvun alkupuolella Venäjän keisarillisen kesäpalatsin puistossa, josta hän keräsi lehtikuusen ja saarnen siemeniä, laittoi ne kirjekuoreen ja lähetti Wiurilaan. Puistossa kasvaa kotimaisia jaloja lehtipuita, mutta joukkoon mahtuu myös harvinaisempia ulkomaalaisia puita sekä pihtoja. Kartanon puistoa hoitavat myös ahkerat ponit, jotka leikkaavat nurmea.

 

LUONTOELÄMYKSET

Varaa ryhmällesi luontoelämys soittamalla Wiurilaan +358 400 121 900.

Kaikki luontoelämyksemme alkavat Wiurilan Infopisteestä, joka sijaitsee sisäpihan laidalla kaariholvin alla.

KARTANON PUISTOKÄVELY

Tutustu Wiurilan kartanopuistoalueeseen tänään ja ennen. Tällä opastetulla kävelyllä ihastellaan kartanon iäkkäitä puita ja kasveja sekä kuullaan vanhoja tarinoita puistoalueesta.
Hinta 9 €/aikuiset 5 €/lapset, min 10 henkilöä
500 metrin kävely / Taso **
Toteutettavissa huhtikuu – lokakuu

 

LUONTOELÄMYKSIÄ ETSIMÄSSÄ

Etsi ja löydä yhteys Viurilanlahden monimuotoiseen luontoon. Retkellä havainnoidaan lahden elämää erilaisissa luontoympäristöissä. Opastettu retki sisältää retkieväät!
Hinta 35€/aikuiset, min 10 henkilöä
3.5 tuntia / 5 km kävely / Taso ***
Toteutettavissa maaliskuu – elokuun puoliväli

 

CROSSNATURE-LUONTOTREENI

CrossNature-treeneissä parannetaan voimaa ja kestävyyttä kauniissa Wiurilan maisemissa. Työkaluna toimii luonto ja oma vartalo. Sopii kaikentasoisille, samalla kun voit haastaa itseäsi.
Hinta 12€/aikuiset, min 10 henkilöä
75 minuuttia / Taso ****
Toteutettavissa huhtikuu – lokakuu

 

VIURILANLAHTI

Wiurila sijaitsee suojaisan Viurilanlahden rannalla, joka on Saaristomeren pitkän ja kapean Halikonlahden pohjukassa. Viurilanlahti on kulttuurihistoriallisesti arvokasta maisema-aluetta, jota luonnehtivat laajat peltoaukeat ja vanhat kartanot puistoineen. Osaa rannoista laiduntavat ylämaankarja ja lampaat, jotka tekevät tärkeää työtä rantaniittyjen ylläpitämiseksi ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Runsaat matalapohjaiset niitty- ja ruovikkorannat tekevät Viurilanlahdesta yhden Suomen merkittävimmistä lintulahdista. Lahti kuuluu Natura 2000-alueeseen ja on linnuston erityissuojelualue. Lahteen laskevien jokien ja meren yhtymäkohdassa sekä linnut että kasvit ovat mielenkiintoinen sekoitus makeanveden ja merellistä lajistoa.

 

ARVOSTETTU LINTUALUE

Viurilanlahti on arvioitu jopa kansainvälisesti arvokkaaksi lintualueeksi. Linnusto on hyvin monipuolinen ja
varsinkin vesilintukanta on poikkeuksellisen suuri. Monet lajit pesivät alueella, kun taas toiset pysähtyvät
alueelle lepäämään ja hankkimaan ravintoa muuton ja sulkasadon aikana. Kahlaajille Viurilanlahden
rantaniityt tarjoavat hyvät elinmahdollisuudet.

Lahdella viihtyvät muun muassa erilaiset vesilinnut, kuten silkkiuikut, sotkat ja nokikanat, kahlaajista
esimerkiksi taivaanvuohet, töyhtöhyypät sekä viklot. Sen lisäksi alueella on erilaisia varpusia ja
naurulokkikolonnia – alueen harvinaisuus on viiksitimali.

WIURILA-GEOKÄTKÖSARJA

Seikkailullisella geokätköretkellä pääset tutustumaan omatoimisesti Wiurilan alueeseen!

Geokätkösarjaan kuuluu neljä kätköä, joiden avulla saat kurkistaa Wiurilan historiaan ja nykypäivään. Voit yrittää löytää yhden kätkön tai sarjan kaikki neljä kätköä. Reitin pituus vaihtelee riippuen lähtöpaikastasi. Maasto on helppokulkuista tietä, ojanpiennarta ja metsänreunaa.

Vaikka et ole koskaan harrastanut geokätköilyä, voit aloittaa sen nyt!

 

VIHREÄÄ VOIMAA-HANKE

Wiurila on mukana Vihreää voimaa – hyvinvointia ja kestävää liiketoimintaa luonnosta-hankkeessa. Hankkeessa kehitetään kolmen elämys-, aktiviteetti- ja matkailupalveluita tarjoavan yrityksen toimintaedellytyksiä.

Hankkeen tavoiteena on tuotteistaa hyvinvointipalveluja luontolähtöisin menetelmin ja luoda uusi kestävä liiketoimintamalli. Yritysryhmän kehittämishanke on Leader-rahoitteinen ja osa Manner-Suomen maaseudun kehitttämisohjelmaa.

GREEN CARE FINLANDIN JÄSEN

Bullerobong Oy Ab on Green Care Finland ry:n jäsen. Yhdistys on aktiivinen kehittäjä, joka välittää tietoa ja osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyen luontolähtöisiin palveluihin ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi.

VIERAILE WIURILASSA

Talvikaudella tammikuusta alkaen Wiurilan kokoukset, juhlat, lounaat ja illalliset Everstin kabinetissa sekä yöpyminen Vierastalossa ovat avoinna tilauksesta.

OTA YHTEYTTÄ

info@wiurila.fi

+358 400 121 900

LÖYDÄ PERILLE

Viurilantie 126,

24910 Halikko, Finland

Wiurila | Viurilantie 126, 24910 Halikko | Y-tunnus 2211358-3 | +358 400 121 900 | info@wiurila.fi | www.wiurila.fi | © 2018 by Bullerobong Oy Ab